Vos comuniquem que demà, dimecres 1 de desembre a les 19,30h al Saló d'Actes/Usos Multiples de l'IES Jaume I d'Ontinyent, l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida presenta el llibre "Contes pel Mòbil". El llibre editat per l'IEVA i Carena Editors, S.L. està format per 8 relats curts d'escriptors de la comarca.
Tots tenen en comú algun element de la Vall d'Albaida.
La portada del llibre s'ha realitzat a partir d'un concurs de fotos entre els alumnes d'ESO.
El Llibre està adreçat al públic juvenil.
IEVA
L'AMPA ELIAS TORMO és una associació de mares i pares d'alumnes del col·legi públic Elias Tormo d'Albaida sense ànim de lucre que té com a principal objectiu defendre l'ensenyament públic, de qualitat i en valencià.
Ampa Elias Tormo Albaida

dimarts, 30 de novembre del 2010
dijous, 25 de novembre del 2010
INFORMACIÓ SOBRE L´ESTAT DE L´"AMPLIACIÓ DEL COL.LEGI ELIAS TORMO"
AMPA CEIP ELIAS TORMO
A l´atenció dels pares.
L´Ampa Elias Tormo, vos vol informar sobre les actuacions que està portant respecte, a l´Ampliació del nostre Col.legi.
Com sabeu el nostre Col.legi data de 1977, des d´aleshores, no s´ha realitzat cap actuació urbanística de força. Sí que han anant fent coses puntuals, i adequacions per poder funcionar(infantil, etc), però tots sabem les mancaces que hui en dia tenim.
El nostre Co.legi estava primer dintre del projecte de la Generalitat de Milloraescola, i després de CreaEscola.
Des del 26 d´octubre de 2009, l´Ampa està mobilitzant-se per saber en quin punt del procés estàvem, i si tardavem molt, demanar una sèrie de millores, que vam presentar en el Forum de Participació Ciutadana, com la millora de la Calefacció ,que sempre que arribava desembre es queixavem els xiquets del fred. Per a sort de tots, l´escomesa de gas natural, i l´aillament de les canonades s´ha fet.
El passat 21 d´octubre de 2010, varem tenir notícies per la publicació als diaris LEVANTE i LAS PROVÍNCIAS(entreu a bloc AMPA ELIAS TORMO, que ho tenim recollit, mes d´octubre) de la notícia que anuncia la reforma del centre escolar per l´any 2012/13. Davant d´aquesta notícia L¨AMPA Sol.licita una reunió amb L¨Alcalde i La Regidora perquè ens informe en quin punt estem, en què consisteix la reforma, quan començaran les actuacions, etc, etc. Cosa que fem el 5 de Novembre de 2010. El 15 de Novembre, rebem contestació per fer la reunió el 23 de Novembre. A la reunió citada, assistim representants de L´Ampa i de La Direcció del Centre. Conclussions: Estem en el Projecte bàsic d´obres, el qual no sabem exactamente quan tardarà, després passarà a Projecte d´execució, oferta pública, fases d´al.legacions, i Adjudicació definitiva. En tot aquest procés es va acordar que abans de 6 mesos sabríem alguna cosa. La tècnica de l´Ajuntament i la Direcció del centre Elias Tormo s´han de reunir també, per si es poden fer algunes suggerències per a millorar els plànols que ens vam mostrar. Que no els consta que hi cap suspensió o paralització del procés d´obres per part de CIEGSA, respecte al nostre Col.legi.
Davant d´aquesta situació comunicar-vos que l´AMPA estarà atenta a tot este procés per si s´aturà o per fer força per a que tire endavant.
Rebeu una cordial salutació.
dimecres, 24 de novembre del 2010
OFERTA FORMATIVA PER A MARES I PARES DE L´AMPA ELIAS TORMO
Aquest curs l´Ampa de L´Elies Tormo ha preparat una sèrie de xerrades sobre aspectes que us poden interessar com a pares.
El dia 29 de Novembre a les 19,30 hores al menjador escolar”BENESTAR i MODELS DE VIDA SANA, QÜESTIONS BÁSIQUES, OBESITAT EN XIQUETS I ADULTS:
• Veure´s i sentir-se saludable, Energia, força i vitalitat.
• Retardar els efectes de l´envelliment.
• Bàsicament millorar la qualitat de vida mitjançant uns bons hàbits.
(Als assistents es farà una prova de massa muscular, i un regal facial).
A FAPA VALENCIA, l´Ampa va demanar i programar tres xerrades:
El dia 20 de Desembre a les 18,00 hores al menjador escolar "COEDUCACIÓ”. Té com objectiu concienciar els pares/mares de la importància de l´educació per a garantir la igualtat d´oportunitats per a les xiquetes i els xiquets.Detectar i evitar les microviolències, en els companys i a casa, discriminació sexista etc.
El dia 22 de Febrer de 2011 “ EDUCACIÓ SEXUAL DES DE LA FAMÍLIA ”. En esta xerrada es tracta de fer que pares i mares se senten capaços d´afrontar l´educació sexual de fills/ filles i de demanar ajuda quan ho consideren necessari. El paper de les famílies en l´educació sexual és fonamental.
El dia 23 de Març de 2011 “ PREVENCIÓ DE TRASTORNS ALIMENTARIS”. Els trastorns en la conducta alimentària(TCA), són hui en dia una epidèmia entre els Nostres jóvens. Per a Combatre-la és fonamental la detecció precoç. Esta xerrada pretén ser un instrument eficaç per a les famílies tant per a la detección de les TCA com pel seu procés de recuperació.
Les xerrades que ofertem des de FAFA (Federació d´Ampes de València), exigeixen un mínim d´assistents per aixó us passem la primera circular perquè s´apunteu si voleu que es faça. Ja anirem passant-vos les següents circulars per la resta de xerrades.Entregue-ho la fitxa al/la tutor/a.
dilluns, 22 de novembre del 2010
SETMANA DEL RECICLATGE A L´ELIAS TORMO 23-26 DE NOVEMBRE
La generació de residus ha patit un augment molt notori en les últimes dècades. S’ha augmentat tant la quantitat absoluta generada com la generació per capita, així com la diversitat de materials presents en estos residus. Esta generació, en especial a causa del ritme amb què creix, és un conflicte ambiental potencial, que s’ha resolt fins a la data a través d’un sistema de gestió complex, que requerix de la participació de múltiples agents: l’Administració Pública, el sector privat i, per descomptat, la ciutadania.
El funcionament eficaç i eficient del sistema de gestió de residus depén de la implicació i l’esforç dels ciutadans i ciutadanes i de les entitats generadores de residus, siguen empreses privades o entitats públiques, la qual cosa és un aspecte a destacar quan la selecció de residus no és un requeriment legal sinó una activitat voluntària, com ocorre amb els residus domèstics. L’arreplega selectiva dels residus domiciliaris a Espanya ve impulsada també per la conscienciació i la sensibilització individual amb el medi ambient.
S’ha avançat enormement en este assumpte en pocs anys, però la veritat és que no totes les persones comprenen la importància de la gestió individual dels residus o la utilitat dels diferents contenidors que tenen a la seua disposició, etc. És evident que es requerixen més activitats d’informació, de conscienciació, de sensibilització o, en definitiva, d’educació ambiental.
Paral·lelament, el nostre sistema educatiu integra la variable ambiental en el currículum escolar, tant de manera directa a través d’algunes de les matèries com de manera transversal a totes elles i inclús en el funcionament del centre. L’àmbit escolar oferix l’oportunitat de treballar sobre la gestió dels residus com una via més per a aconseguir persones compromeses amb el seu temps i coherents en el seua forma de vida.
Per esta raó, els diferents SISTEMES INTEGRATS DE GESTIÓ (SIG’s), en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda, oferixen com a actuació complementària a l’activitat docent dels centres educatius, la realització d’estos tallers de treball relacionats amb la gestió de residus a la Comunitat Valenciana.
El dia 23 de Novembre es realitzaran uns tallers per a primària, en el ceip Elias Tormo, dins de la Campanya d´Educació Ambiental sobre la gestió de residus.
L’alumnat del CP Elias Tormo celebra la Setmana del Medi Ambient amb SIG-ESCOLES
Este any, el col·legi públic Elias Tormo d’Albaida, ha avançat la celebració del dia del Medi Ambient i este any s’ha centrat sobre tot en el tema del reciclatge.
El dimarts 23, els alumnes de 2n i 3r cicle de primària i d’Infantil van participar en la campanya de comunicació i sensibilització per a la gestió dels residus, (SIG-ESCOLES) organitzada per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, junt a empreses que treballen els residus d’envasos i d’aparells electrònics i elèctrics i IMEDES.
Les activitats han consistit en uns tallers per conscienciar de la recollida de residus, jocs de taula i contacontes.
Al llarg del mati, els alumnes de 3r cicle han estat treballant en el Recitrivial, els de 2n cicle en el joc del Recicle i els d’infantil han gaudit d’un contacontes. Per altra part els alumnes del 1er cicle, estan confeccionant a l’entrada del col.legi un mural amb el lema “jo recicle i tu? L’objectiu del mural es conscienciar als xiquets que els materials que utilitzem es poden reutilitzar en altres funcions. També els alumnes d’infantil es construiran un joguet amb botelles de plàstic, fulls de reciclatges, etc. I per a Nadal tots els alumnes de primària de religió construiran un betlem en materials de reciclatge.
A més totes les aules han rebut un joc del recicle i fullet on s’explica la regla de reduir, reutilitzar i reciclar, els tipus de contenidors per als diferents residus, definicions de vocabularis, i consells per a reciclar.
dissabte, 20 de novembre del 2010
20 DE NOVEMBRE, DIA MUNDIAL DE LA INFÀNCIA
Dia Mundial de la Infància. El “Libro de los Derechos del Niño” 30 anys després
Eren tants els drets que llegia, que difícilment vaig poder imaginar que en aquell llistat no s’esgotaven i que encara hi quedaven més drets per incloure. Aquest decàleg, la Declaració dels Drets dels Infants, aprovat per l’ONU el 20 de novembre de 1959, aviat es va mostrar insuficient. Van haver d’esperar trenta anys per veure reflectit en un document, La Convenció dels Drets dels Infants, la primera llei internacional sobre els drets dels menors, jurídicament vinculant i de compliment obligatori. Aquesta nova llei, formada per 54 articles, sí que recollia d’una manera més àmplia els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals dels infants.
En un text de Gloria Fuertes que acompanyava el llibre dels drets dels infants, hi deia “us vull recordar que els nens d’avui en dia, l’any 2009 seran els qui governaran el món, seran les mares i pares que ens substituiran. Per això en aquest moment els nens són més importants que nosaltres”. I va encertar: se subratllava la importància de tenir cura de les següents generacions. I així de ràpid passa el temps, que aquests nens de 1979 ja són adults, pares i mares. Doncs bé, encara ara, al segle XXI, hem de seguir lluitant per unes condicions de vida dignes per als nostres nens.
Pràcticament deu anys després que la Convenció de Drets dels infants es convertís en llei i fos ratificada per gairebé tots els països del món, excepte els Estats Units i Somàlia, es va aprovar la Declaració del Mil·lenni l’any 2000. Amb aquesta, els principals dirigents de tot el món i les organitzacions de desenvolupament internacional més importants reunits a la seu de les Nacions Unides a Nova York, van comprometre els seus països amb la consecució de vuit objectius de desenvolupament.
Concretament, la reducció de la mortalitat dels nens menors de cinc anys en dues terceres parts és un dels objectius de desenvolupament del mil·lenni fixat per al 2015. UNICEF és l’organisme de l’ONU responsable del control mundial d’aquest objectiu. La revisió dels objectius aconseguits l’any 2008 va posar de manifest una reducció de la mortalitat de 100 a 72 defuncions per cada 1000 infants nascuts des de l’any 1990. Tanmateix, la pitjor part d’aquestes xifres se l’emporta l’Àfrica subsahariana, on segueixen morint abans dels cinc anys, 1 de cada 7 nens. No és menys preocupant que dels 67 països amb més mortalitat del món, només 10 estan en condicions d’aconseguir l’objectiu l’any 2015.
La salut dels nostres fills segueix sent un dels objectius prioritaris per a totes les nacions, sobretot per a aquells pares i mares que van ser nens l’any 1979. Volem remeiar les condicions de vida insalubres a les quals encara estan sotmesos molts nens al món. Volem prevenir i detectar els factors de risc en un món cada vegada més complex. Volem disposar d’informació i formació per entendre els nous perills als quals es poden enfrontar i s’estan enfrontant els nostres nens d’avui al segle XXI.
Tenim prou motius per seguir commemorant el Dia Mundial de la Infància, i no precisament com una data nostàlgica amb la qual recordar un fet concret, sinó amb l’evidència del que passa i amb el desig que la infància segueixi sent una prioritat a les agendes governamentals i a les nostres. Com deia Gloria Fuertes, “que els nens segueixin sent més importants que nosaltres, depèn de nosaltres”.
dijous, 18 de novembre del 2010
TALLER DE TITELLES A LA PLAÇA MAJOR ALBAIDA,DISSABTE 20 DE NOVEMBRE
La plaça Major acogerá un taller para fomentar la creatividad y la educación medioambiental
La plaça Major de Albaida se convertirá en un improvisado taller infantil, el próximo sábado, donde los escolares de la localidad y municipios próximos aprenderán a confeccionar sus propias marionetas con materiales reciclados, especialmente ropa usada que estará a disposición de los participantes. El programa también incluye una serie de actividades que se desarrollarán a partir de las once de la mañana, entre las que cabe citar las tradicionales carreras de sacos o una gincana en la que los participantes deberán superar distintas pruebas antes de llegar a la meta. El encuentro está dirigido a la población infantil de entre siete y once años a los que podrán acompañar los padres que lo deseen.
Esta iniciativa está organizada por la O.N.G.Humana Fundación Pueblo para Pueblo que recientemente presentó en las instalaciones del Museu Internacional de Titelles d’Albaida un programa educativo en el ámbito de la Comunidad Valenciana. El objetivo del mismo es el de fomentar la creatividad y la sensibilidad de los más jóvenes en temas medioambientales a través precisamente de la confección de marionetas con el reciclaje de ropa usada.
La actividad se desarrolla en el marco de los Objetivos de Desarrollo del Milenio cuya Declaración fue aprobada por 189 países y firmada por 147 jefes de estado y de gobierno en la Cumbre del Milenio de las Naciones Unidas celebrada en septiembre de 2000. Los Objetivos de Desarrollo del Milenio (ODM) se concretan en ocho ambiciosos objetivos que se intenta alcanzar para 2015.
dimecres, 17 de novembre del 2010
dimarts, 16 de novembre del 2010
LES MIL i UNA NITS DE JOSÉ SEGRELLES AL CENTRE CULTURAL CAIXA ONTINYENT
![[Aladino+41.jpg]](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgs6V3je0QNzG-ASOc8d1U954yvT_SvURzV82H0Ydie-W-YjxKdxIOABQHsnFC0-9zLJ3_tarCVXN3YVDnk23ZEKfVc9rnvy4uXIm3Rg8_JpZ9eeO6oXO6G9IL1UAP2Oe7Ww8Cp3GdF48g/s200/Aladino+41.jpg)
Amb l’exposició dels dibuixos i aquarel·les de “Les Mil i una nits” de Segrelles, que podrem veure del dimecres 10 de novembre de 2010 fins el diumenge 9 de gener de 2011 al carrer Gomis, 3 del Centre Cultural Caixa Ontinyent, La Caixa de les Comarques, es suma a la commemoració natalícia d’un dels vallalbaidins més il·lustres. Es dóna ressò així a la modesta programació amb què la Casa Museu del pintor Segrelles d’Albaida recorda el nostre autor amb motiu del 125 natalici de Segrelles.
Aquesta celebració o més bé caldria dir, l’inici d’un nou camí preparat des de la Casa Museu albaidina, es prorrogarà en el temps. Ara mateix estan confirmades per a l’any 2011, una exposició al MuVIM de València que retrobarà l’obra gràfica de Segrelles, i altra al Centre del Carme de València, amb el titol “L’Art Fantàstic espanyol”, en què les obres de Segrelles tornaran a veure’s cara a cara amb les dels seus contemporanis Dalí, Miró i Picasso, entre altres.
El Centre Cultural Caixa Ontinyent ens brinda per primera vegada a la comarca de la Vall d’Albaida, l’oportunitat de veure els dibuixos preparatius d’aquella obra. Allò que significa la primera idea, la primera gestació del que seran les il·lustracions definitives que s’imprimiran al llibre per al goig de tantes generacions. Però en un esforç d’oferir una completa exposició al voltant de la mateixa temàtica oriental, a l’exposició en Onitnyent, podrem contemplar també les aquarel·les definitives, així com els llibres i les revistes on varen ser reproduïdes. Es tracta d’una exposició procedent dels fons –no exposats al públic- de la propera Casa Museu d’Albaida, on va concebre i realitzar tot allò que s’arreplega a la segona edició que veuria la llum a l’any 1956 i a una part de la tercera -que no es va arribar mai a editar-. L’edició de l’any 1932 l’havia dibuixada estant entre Barcelona i Nova York.
La il.lustradora i pintora, Reme Tomàs, membre de la Junta Directiva l´Ampa Elias Tormo, exposa un Bust de Segrelles, que ha fet amb fang.
La il.lustradora i pintora, Reme Tomàs, membre de la Junta Directiva l´Ampa Elias Tormo, exposa un Bust de Segrelles, que ha fet amb fang.
dilluns, 15 de novembre del 2010
PAUTES EDUCATIVES DEL CEIP ELIAS TORMO
L´any passat, el sevei psicopedagògic escolar va treballar una sèrie de pautes educatives, referents a normes i límits, pautes de càstig, els nadals i els regals, la por, els joguets etc etc.
Us pose el material per si us és d´interés. A la part esquerre del bloc crearè un accés que s´anomenarà pautes educatives, punxeu-hi.
Us pose el material per si us és d´interés. A la part esquerre del bloc crearè un accés que s´anomenarà pautes educatives, punxeu-hi.
dimecres, 10 de novembre del 2010
XXVI MOSTRA INTERNACIONAL DE TITELLES a la Vall d’Albaida
DIMECRES 10 DE NOVEMBRE
10:30 h. Actuació de la Companyia “ELFO TEATRO”, que representarà l’obra , per a escolars de 3 a 6 anys. "Del otro lado del arbol"
12:00. Acte d’Inauguració de la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida, amb animació a càrrec d’Edu Borja i Iñaki Mata.
DIMECRES 10 DE NOVEMBRE
10:30 h. Actuació de la Companyia “ELFO TEATRO”, que representarà l’obra , per a escolars de 3 a 6 anys. "Del otro lado del arbol"
12:00. Acte d’Inauguració de la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida, amb animació a càrrec d’Edu Borja i Iñaki Mata.
Lloc: Museu Internacional de Titelles d’Albaida
Dijous 11 de novembre
09:30 h. Actuació de la Companyia “LLUERNA TEATRE”, que representarà
l’obra “Jugant amb Alícia”, per a escolars de 6 a 12 anys.
Lloc: Sala Cultural “Cinema Odeón”
Divendres 12 de novembre
23:00 h.
Actuació de la Companyia “BAMBALINA TEATRE PRACTICABLE”, que representarà l’obra
“Carmen”. Lloc: Sala Cultural “Cinema Odeón” Adults: 5 € Carnet jove: 3 € Jubilats i pensionistes: 3 €
VENTA D’ENTRADES:
Museu Internacional de Titelles d’Albaida (MITA) Dissabte 13 de novembre
18:00 h.
Cicle de Curtmetratges Valencians d’Animació. Projecció de “Caragolímpics”
de Trucafilms i “El ladrón navideño” de C. Animation. Lloc: Museu Internacional de Titelles d’Albaida
Diumenge 14 de novembre
12:30 h.
Cicle de Curtmetratges Valencians d’Animació Projecció de
“Trapo” de Pasozebra Producciones. Lloc: Museu Internacional de Titelles d’Albaida
dilluns, 8 de novembre del 2010
DIA DEL GUST AL COL.LEGI ELIAS TORMO
El alumnes d’Infantil i Primària del CP Elias Tormo celebren el DIA DEL GUST
Cent cinquanta xiquets i xiquetes de 4 i 5 anys d’Educació Infantil i 1r i 2n d’Educació Primària han celebrat el dia del Gust a l’escola.
Cada any la Comunitat Europea de Cuiners “Euro-Toques” organitzen el Dia del Gust, patrocinat per Oli d’Oliva Verge de Jaen (Diputació de Jaen) i el recolzament de la Banca Cívica de la Caixa d’Estalvi de Navarra (CAN).
Este any l’alumnat del CP Elias Tormo d’Albaida, han participat en esta activitat de la ma del cuiner Javier Blasco, de la cafeteria “Coffee&Cupps” i membre d’aquesta associació.
Encara que el Dia del Gust va ser el dia 4 de novembre. A l’escola es va celebrar el divendres 5 i el dilluns 8 de novembre. Es van realitzar una xerrada informativa sobre l’alimentació saludables, els diferents gusts que tenim (dolç,salat, amarg, acid...) i després, van realitzar tots ells crema de cacao en el taller de cuina que van aprofitar per a esmorzar.
L’objectiu de la celebració del Dia del Gust es apropar als xiquets i xiquetes a una classe molt especial on assaboriren aliments, els degustaren i van conèixer diferents sabors utilitzant tots els sentits.
Per altra part, Euro-Toques és una organització internacional de cuiners que integra a més de 3.500 cuiners de 18 països. La van fundar Pierre Romeyer, Paul Bocuse, Juan Mari Arzak i Pedro Subijana entre altres il·lustres cuiners el 18 de novembre de 1986, a Brussel·les, a instàncies del llavors president de la Comissió Europea , Jacques Delors.
A Espanya, l'associació aquesta presidida per Pedro Subijana i compta amb quasi 800 cuiners, amb delegats autonòmics i provincials.
A Espanya, l'associació aquesta presidida per Pedro Subijana i compta amb quasi 800 cuiners, amb delegats autonòmics i provincials.
dimarts, 2 de novembre del 2010
NOVEMBRE A LA BIBLIOTECA
Biblioteca Pública Municipal
Albaida
butlletí de novetats
novembre 2010 Biblioteca d'Albaida
Novel·la, història, llengua i literatura, ciències socials, filosofia i fonoteca. Aquestes són les matèries principals de les novetats per al mes de novembre.
Estem parlant, per exemple, de la "Nueva gramática de la lengua española" en 2v. i premiada ahir (Premio Internacional Don Quijote de la Mancha 2010) ,segons Víctor Garcia de la Concha (director de la RAE) ...una obra panhispánica La primera vez que una gramática académica refleja todas las variedades del español (22 academias)...once años de trabajo... y la primera desde 1931;
o, novel·les com "Dime quién soy" de Julia Navarro, "L'elegància de l'ericó" de Muriel Barbery (Premi Llibreters Francesos);
les podeu consultar en :www.bibliotecaspublicas.es/albaida/imagenes/novembre.pdf i també en :
www.bibliotecaspublicas.es/albaida/catalogo_ntro.htm
www.albaida.org/val/biblioteca.asp
Entre la tardor i l'hivern
2 de novembre : dia dels Morts i de les Ànimes
Entre el canvi de fusos horaris(30 d'octubre) i l'estiuet de Sant Martí (11 de novembre) la biblioteca d'Albaida continua conreant i divulgant els seu fons bibliogràfic. Aquesta vegada correspon a les guies de lectura i butlletins de novetats de l'any 2009
issuu.com/bibliotecari-pilotari/docs/novetats_2009
.... la llegenda d'aquest "estiuet" diu:
"Martí, quan encara no era sant, ni tampoc bisbe de Tours, feia de militar a l'exèrcit romà. En una ocasió, un dia de novembre, anava a lluitar contra els bàrbars, per un camí on la neu i el fred eren cada cop més intensos. A mig revolt, va sentir la veu d'un captaire que demanava auxili. Martí no ho va dubtar en absolut i va compartir el que duia amb el pobre. Fins i tot, amb l'espasa va partir la capa per la meitat i li va donar una part al mendicaire. Gràcies a aquell gest, el fred i la neu es van retirar. Segons aquesta llegenda, és per això que existeix l'estiuet de Sant Martí"...
El mes de novembre,arreu dels pobles mediterranis, és el temps per a afemar i adobar les terres i com diu una cançó de la comarca de La Marina ...si el novembre trona, la collita serà bona...novembre assoleiat i abril plujós,estiu abundós...
Albaida
butlletí de novetats
novembre 2010 Biblioteca d'Albaida
Novel·la, història, llengua i literatura, ciències socials, filosofia i fonoteca. Aquestes són les matèries principals de les novetats per al mes de novembre.
Estem parlant, per exemple, de la "Nueva gramática de la lengua española" en 2v. i premiada ahir (Premio Internacional Don Quijote de la Mancha 2010) ,segons Víctor Garcia de la Concha (director de la RAE) ...una obra panhispánica La primera vez que una gramática académica refleja todas las variedades del español (22 academias)...once años de trabajo... y la primera desde 1931;
o, novel·les com "Dime quién soy" de Julia Navarro, "L'elegància de l'ericó" de Muriel Barbery (Premi Llibreters Francesos);
les podeu consultar en :www.bibliotecaspublicas.es/albaida/imagenes/novembre.pdf i també en :
www.bibliotecaspublicas.es/albaida/catalogo_ntro.htm
www.albaida.org/val/biblioteca.asp
Entre la tardor i l'hivern
2 de novembre : dia dels Morts i de les Ànimes
Entre el canvi de fusos horaris(30 d'octubre) i l'estiuet de Sant Martí (11 de novembre) la biblioteca d'Albaida continua conreant i divulgant els seu fons bibliogràfic. Aquesta vegada correspon a les guies de lectura i butlletins de novetats de l'any 2009
issuu.com/bibliotecari-pilotari/docs/novetats_2009
.... la llegenda d'aquest "estiuet" diu:
"Martí, quan encara no era sant, ni tampoc bisbe de Tours, feia de militar a l'exèrcit romà. En una ocasió, un dia de novembre, anava a lluitar contra els bàrbars, per un camí on la neu i el fred eren cada cop més intensos. A mig revolt, va sentir la veu d'un captaire que demanava auxili. Martí no ho va dubtar en absolut i va compartir el que duia amb el pobre. Fins i tot, amb l'espasa va partir la capa per la meitat i li va donar una part al mendicaire. Gràcies a aquell gest, el fred i la neu es van retirar. Segons aquesta llegenda, és per això que existeix l'estiuet de Sant Martí"...
El mes de novembre,arreu dels pobles mediterranis, és el temps per a afemar i adobar les terres i com diu una cançó de la comarca de La Marina ...si el novembre trona, la collita serà bona...novembre assoleiat i abril plujós,estiu abundós...
Subscriure's a:
Missatges (Atom)